Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kurczak smażony w czerwonym curry

Przepis: Ching-He Huang

Porcja: dla 4 osób

Reklama

Czas przygotowania: 15 min

Czas gotowania: 10 min

Stopień trudności: łatwy

Składniki

  • 3 łyżki stołowe oleju arachidowego, oddzielnie
  • 1 średnia marchewka, obrana i pokrojona na cienkie plasterki
  • 230g zielonej fasoli, obranej
  • 2 łyżki stołowe wywaru warzywnego, plus ¼ szklanki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka stołowa imbiru, świeżo startego
  • 2 papryczki Fresno, posiekane - jeśli lubisz ostre potrawy, zostaw nasiona
  • 2 łyżki stołowe czerwonej pasty curry (lub tajskiej pasty chili)
  • 2 do 3 listków limonki, pokrojonych na słupki
  • 6 udek kurczaka bez kości i skóry, pokrojone na plastry grubości 1,5 cm
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 5 grzybów shiitake, pokrojonych
  • 2 dymki, posiekane, jasne i zielone części oddzielnie
  • 1 garść kiełków fasoli, dodatkowo trochę do ozdoby
  • 2 łyżki stołowe sosu rybnego
  • sól morska
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry, do ozdoby

Podgrzej wok na dużym ogniu. Gdy zacznie dymić, dodaj jedną łyżkę stołową oleju arachidowego. Następnie dodaj marchewkę i zieloną fasolkę, smaż mieszając przez minutę. Dodaj 2 łyżki stołowe wywaru i smaż przez kolejną minutę. Przełóż na talerz i odstaw.

Wytrzyj wok i wstaw z powrotem na ogień. Gdy wok się rozgrzeje, dodaj pozostałe 2 łyżki stołowe oleju. Dodaj czosnek, imbir i połowę papryczki, smaż mieszając przez mniej niż minutę. Dodaj pastę curry i smaż mieszając przez 1 do 2 minut. Dodaj liście limonki i kurczaka, smaż dalej mieszając przez 2 do 3 minut, aż kurczak zbrązowieje. Dodaj mleczko kokosowe i smaż przez 1 minutę. Wmieszaj resztę wywaru, grzyby, jasne części dymki, kiełki oraz sos rybny i gotuj przez 1 do 2 minut, aż kurczak dojdzie. Dodaj zieloną fasolę i marchewkę, przypraw do smaku solą i białym pieprzem. Przenieś na półmisek i udekoruj resztą papryczki, kiełkami, dymką oraz kolendrą.

"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje