Reklama

Reklama

Kurczak rozmarynowo-cytrynowy

Wypróbuj ten przepis, jeśli szukasz pomysłu na eleganckie, ale łatwe do przyrządzenia danie z drobiu.

Składniki

  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1-2 gałązki rozmarynu

Sposób przygotowania:

1. Cytryny starannie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. W miseczce wymieszaj miód z olejem, 2 łyżkami wody, sokiem i skórką cytrynową. Przypraw solą, pieprzem i imbirem. 

2. Kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj przygotowaną marynatą - z zewnątrz i wewnątrz. Włóż na całą noc do lodówki. 

3. Odłożoną cytrynę pokrój w plasterki. Zamarynowanego kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Do tuszki włóż kilka plasterków cytryny oraz gałązki rozmarynu. Skrzydełka podwiń pod spód, a nogi zwiąż bawełnianą nicią. Tuszkę obłóż pozostałymi plastrami cytryny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. 

4. Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 165°C. Piecz jeszcze ok. 80 minut. Aby kurczak miał chrupiącą skórkę, na 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj go lub spryskaj lekko osoloną wodą.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje