Reklama

Reklama

Kurczak po litewsku z kaszą gryczaną

Szukasz pomysłu na oryginalny, wytworny obiad? Polecamy kurczaka po litewsku- robi wrażenie!

Składniki

  • 1 duży kurczak
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 30 dag pieczarek
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 1 szklanka piwa
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 pęczka natki pietruszki i szczypiorku
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, cząber, tymianek, sos sojowy

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić, cebule obrać, posiekać. Podsmażyć razem na łyżce masła, dusić pod przykryciem 15 minut. Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem, tymiankiem. Zdjąć z ognia, wymieszać z kaszą, posiekaną zieleniną i surowym jajkiem. 

2. Resztą masła wysmarować naczynie żaroodporne. Kurczaka umyć, nadziać farszem z kaszy, ułożyć w naczyniu. Natrzeć z wierzchu zmiażdżonym czosnkiem, solą, majerankiem, cząbrem, papryką ostrą i słodką. 

3. Kurczaka schładzać minimum 1 godz. w lodówce. Następnie skropić sosem sojowym, podlać piwem, przykryć folią aluminiową i wstawić na 1 godz. do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po tym czasie zdjąć folię, zmniejszyć temp. do 150°C i piec jeszcze pół godziny.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje