Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Kurczak pieczony z pomelo, awokado i burakami

Kurczak w eleganckiej wersji.

Składniki

  • 500 g masła klarowanego
  • 4 piersi kurczaka ze skórą
  • 4 dojrzałe awokado
  • 4 buraki
  • 2 pomelo
  • 2 różowe grejpfruty
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • sok z 2 cytryn
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka listków jarmużu
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1 grejpfruta

 Piersi kurczaka obkładamy tymiankiem, rozmarynem, otartą skórką z cytryny, posypujemy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i odstawiamy do zamarynowania, najlepiej na całą noc. Rozpuszczamy masło klarowane, kurczaka osuszamy na ręczniku papierowym i wkładamy do masła. Kiedy masło zacznie się gotować, możliwie zmniejszamy ogień i gotujemy kurczaka do miękkości. Po ugotowaniu opiekamy go na patelni na złoty kolor lub wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Awokado obieramy i pozbawiamy pestek, następnie miksujemy je razem z sokiem z cytryny, doprawiamy solą. Buraka kroimy w bardzo cienkie plastry (można go wcześniej upiec). Pomelo i grejpfruta obieramy i filetujemy. Jarmuż smażymy na gorącym tłuszczu, odsączamy na ręczniku papierowym i solimy. Kurczaka podajemy z musem z awokado, filetami owoców, plastrami buraka i chrupiącym jarmużem. Obok podajemy sos z musztardy, miodu, soku i jogurtu.

Reklama

Andrzej Polan

Przepis pochodzi z książki: Pysznie i zdrowo od rana do wieczora


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje