Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kurczak pieczony w ziołach

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Szpinak opłucz, listki osusz. Pozostałą cebulę obierz i posiekaj. Pomidory umyj, pokrój na połówki. 

Reklama

Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj pomidory i szpinak. Duś razem przez pięć minut. Poprósz solą oraz pieprzem. Ziemniaki usmaż na pozostałym oleju. Pod koniec posól. 

Upieczonego kurczaka zdejmij z blachy. Sos z dna oraz warzywa przełóż na sitko, cały płyn przecedź. Potem go zagotuj i zagęść zasmażką błyskawiczną. Ponownie zagotuj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. 

Kurczaka obłóż plasterkami cytryny i udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj z sosem z pieczenia oraz ziemniakami i szpinakiem duszonym z pomidorami. 

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: kurczak

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje