Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kurczak pieczony w ziołach

Jak sprawić, aby obiad był wyjątkowy? Warto wypróbować ten przepis na tradycyjne mięso.

Składniki

  • 3 gałązki bazylii
  • 1 pęczek trybuli
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 łyżek oleju
  • sól D pieprz
  • 1 sprawiony kurczak
  • (1,4-1,6 kg)
  • 4 cebule
  • 250 g marchewki
  • 750 g ziemniaków
  • 500 g szpinaku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ciemnej zasmażki błyskawicznej
  • świeże zioła i cytryna do dekoracji

Sposób przygotowania

Zioła opłucz, osusz, grubo posiekaj. Cytrynę sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. 

Reklama

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Przygotowane składniki wymieszaj z czterema łyżkami oleju. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Kurczaka umyj, osusz. 

Natrzyj mieszanką ziół i przypraw. Nogi zwiąż. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 75-90 minut. 

Trzy cebule i wszystkie marchewki obierz, pokrój na kawałki. Obłóż nimi kurczaka po ok. 30 minutach pieczenia. Podlej szklanką wody. Po ok. 45 minutach pieczenia znów podlej tuszkę szklanką wody. 

Dowiedz się więcej na temat: kurczak

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje