Reklama

Kurczak pieczony w ziołach

Jak sprawić, aby obiad był wyjątkowy? Warto wypróbować ten przepis na tradycyjne mięso.

Składniki

  • 3 gałązki bazylii
  • 1 pęczek trybuli
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 łyżek oleju
  • sól D pieprz
  • 1 sprawiony kurczak
  • (1,4-1,6 kg)
  • 4 cebule
  • 250 g marchewki
  • 750 g ziemniaków
  • 500 g szpinaku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ciemnej zasmażki błyskawicznej
  • świeże zioła i cytryna do dekoracji

Sposób przygotowania

Zioła opłucz, osusz, grubo posiekaj. Cytrynę sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. 

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Przygotowane składniki wymieszaj z czterema łyżkami oleju. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Kurczaka umyj, osusz. 

Natrzyj mieszanką ziół i przypraw. Nogi zwiąż. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 75-90 minut. 

Trzy cebule i wszystkie marchewki obierz, pokrój na kawałki. Obłóż nimi kurczaka po ok. 30 minutach pieczenia. Podlej szklanką wody. Po ok. 45 minutach pieczenia znów podlej tuszkę szklanką wody. 

Reklama

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Szpinak opłucz, listki osusz. Pozostałą cebulę obierz i posiekaj. Pomidory umyj, pokrój na połówki. 

Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj pomidory i szpinak. Duś razem przez pięć minut. Poprósz solą oraz pieprzem. Ziemniaki usmaż na pozostałym oleju. Pod koniec posól. 

Upieczonego kurczaka zdejmij z blachy. Sos z dna oraz warzywa przełóż na sitko, cały płyn przecedź. Potem go zagotuj i zagęść zasmażką błyskawiczną. Ponownie zagotuj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. 

Kurczaka obłóż plasterkami cytryny i udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj z sosem z pieczenia oraz ziemniakami i szpinakiem duszonym z pomidorami. 

Zobacz także: 

Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: kurczak
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy