Reklama

Kurczak na wzmocnienie

Przygotuj drób z imbirem, a wspomoże odporność twojego organizmu.

Prawidłowe funkcjonowanie w okresie obniżonej odporności zależy w dużej mierze od tego, co jemy. Późną jesienią powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę na różnorodność diety. W jadłospisie wzmacniającym odporność nie powinno zabraknąć produktów bogatych w witaminę C, betakaroten, magnez oraz związki o działaniu bakteriobójczym. Znajdziemy je przede wszystkim w czosnku, pietruszce, marchewce, cytrusach i rybach.

Warto też dietę jesienną poszerzyć o jogurty, ciemne pieczywo i rozgrzewające ostre przyprawy. Doskonałe działanie ma także imbir. Można go stosować w różnych przepisach lub podawać marynowany tylko na przystawkę. Ma działanie bakteriobójcze i wzmacniające, a także, co cenią sobie Japończycy, jest świetną zakąską zaostrzającą apetyt między daniami.

Reklama

Imbir to jeden z najstarszych naturalnych leków. W starożytności stosowano go w formie sproszkowanej. Jego właściwości przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciw zapalne służą w chorobach stawów, jak i do leczenia zwykłych przeziębień. Trzeba pamiętać, że nie jest zalecany kobietom w ciąży i osobom chorującym na wrzody.

Hinduski kurczak

Składniki na 4 porcje: kurczak, 4 papryczki chili, garść orzechów włoskich, łyżka mielonego maku, łyżeczka przyprawy curry, łyżeczka tłuczonego kminku, sól, pieprz, cebula, 3 ząbki czosnku, 30 g imbiru, 60 ml oleju, 200 ml mleka kokosowego, limonka i cytryna.

Przygotowanie: Kurczaka podziel na porcje. Papryczki chili posiekaj z orzechami i włóż do misy. l Dodaj mielony mak, curry, tłuczony kminek, sok z cytryny i sól. Dobrze wymieszaj i obtocz w tym kurczaka.

Cebulę, czosnek drobno pokrój. Zrumień na patelni. Dodaj porcje kurczaka i podsmaż. Posyp imbirem, dopraw solą, pieprzem i podlej szklanką wody. Przełóż do brytfanki, przykryj i piecz 50 min w 190 st. C.

Pod koniec podlej kurczaka mleczkiem kokosowym i dopiecz. Podawaj z ryżem i limonką.

Rosół z imbirem

Składniki dla 4 osób: 2 korpusy z kurczaków, 2 marchewki, seler, por, pietruszka, pieprz, sól, 200 g pieczarek, kawałek świeżego imbiru, łyżeczka imbiru w proszku.

Przygotowanie: Umyj starannie korpusy kurczaków. Włóż je do dużego garnka z wodą. Gotuj około 15 minut. Gdy na powierzchni wody pojawi się piana, zdejmij ją.

Umyj, obierz i pokrój na kawałki marchewkę, seler, por i pietruszkę. Pieczarki posiekaj drobno, a imbir pokrój w kostkę. Warzywa, imbir i pieczarki wrzuć do zupy, dopraw solą i pieprzem. Dodaj imbir w proszku. Całość gotuj przez około 20 minut. Pod koniec wyjmij korpusy kurczaka.

Makaron (nitki lub wstążki) ugotuj wg wskazań na opakowaniu. Do miseczek nałóż porcję makaronu i zalej rosołem.

Pulpeciki po azjatycku

Składniki na 4 porcje: 500 g mielonego drobiu, czerwona cebula, 2 cebulki dymki, 30 g świeżego imbiru, ząbek czosnku, 8 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 3 łyżki drobnego cukru, bułka tarta do zagęszczenia, sól, pieprz, 6 łyżek oliwy, kapusta pekińska, 2 marchewki, ogórek, 2 pęczki rzodkiewek, papryczka chili, 2 łyżki sosu rybnego, łyżka octu ryżowego, liście bazylii do dekoracji.

Przygotowanie: Połowę cebuli pokrój drobno. Przekrój na pół dymki. Białą część pokrój na małe kawałki, a resztę odłóż. Czosnek wyciśnij, a imbir zetrzyj do miski. Dodaj mielone mięso, pokrojoną cebulę, olej sezamowy, po dwie łyżki cukru i sosu sojowego oraz dwie garści bułki tartej.

Wszystko dobrze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Uformuj z masy kulki i smaż na oliwie. l Kapustę pekińską pokrój w paseczki, a ogórek i rzodkiewki w plasterki. Z papryczki chili wyjmij nasiona i drobno ją posiekaj. Zieloną część dymek pokrój w plasterki. Z 6 łyżek sosu sojowego, sosu rybnego, reszty oliwy, octu ryżowego i reszty cukru przygotuj dresing i polej nim warzywa. Wymieszaj sałatkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pulpecikami.

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | curry | imbir
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy