Reklama

Reklama

Kurczak na ostro w cieście francuskim

Lubisz pikantne dania? Wypróbuj przepis na smakowitego, ostrego kurczaka otulonego ciastem francuskim.

Składniki

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 3 podudzia z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera żółtego np. cheddar
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • nać pietruszki

Sposób przygotowania:

Reklama

Przygotowujemy farsz: zdejmujemy skórę, kroimy kurczaka, paprykę, papryczkę, cebulę i czosnek i podsmażamy razem na patelni ok.5-6 min. Przerzucamy wszystko do miski i łączymy z 3/4 startego sera żółtego i przyprawami (papryką słodką i wędzoną). Rozwałkowujemy 2 płaty ciasta. Na foremkę do muffinów wykładamy 1 płat ciasta francuskiego i dociskamy. W dziury wkładamy farsz. Smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem. Przykładamy na wierzch drugi płat. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na 20-25 min. na 200 stopni. Wyciągamy, przerzucamy formę do góry nogami i kroimy snacki wzdłuż krawędzi. Posypujemy resztą startego sera i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje