Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kurczak na kilka sposobów

Kawałki w sosie indyjskim

Składniki

  • kurczak (ok. 1400 g)
  • sześć zielonych papryczek chili
  • osiem ząbków czosnku
  • cztery łyżki jogurtu naturalnego
  • trzy łyżki oliwy z oliwek
  • pięć ziarenek kardamonu
  • laska cynamonu
  • cztery goździki
  • łyżeczka kminu rzymskiego

Kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć. Poporcjować na kawałki średniej wielkości. Połowę oczyszczonych papryczek chili zblendować z obranym czosnkiem i wymieszać z jogurtem i solą. Przygotowaną marynatą posmarować kawałki kurczaka i odstawić na noc do lodówki. Rano na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć kardamon, cynamon, goździki i kminek.

Reklama

Przestudzone przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Na patelni rozgrzać resztę oliwy i dodać sproszkowane przyprawy oraz marynowane porcje kurczaka. Mięso szybko podsmażyć z każdej strony, podlać małą ilością wody. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż zmięknie.

Przed końcem duszenia dodać resztę papryczek chili, pokrojonych w małe kawałki. Mięso podawać po-lane wypieczonym sosem, z ryżem jaśminowym. 

Zobacz także: 


Dowiedz się więcej na temat: dania z kurczaka

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje