Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kurczak na kilka sposobów

Filety zapiekane z orzechami

Składniki

  • 50 dag brukselki
  • 4 filety z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 7,5 dag masła
  • 7,5 dag orzechów makadamia
  • 10 dag czerstwego pieczywa
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • mała cebula
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Brukselkę oczyścić. Filety smażyć 5 minut na rozgrzanym oleju. Pod koniec posypać solą i pieprzem. Zdjąć. Masło stopić. Orzechy posiekać. Chleb pokruszyć. Boczek pokroić w paseczki. Rozmaryn opłukać, osuszyć, oderwać igiełki i posiekać je. Cebulę obrać, posiekać.

Reklama

Brukselkę gotować 15 minut w posolonym wrzątku. Stopione masło wy-mieszać z orzechami, okruszkami chleba oraz rozmarynem, boczkiem i cebulą. Masę rozsmarować na filetach. Ułożyć je na blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez 10-12 minut. Brukselkę odcedzić. Podawać ją razem z filetami. 

Dowiedz się więcej na temat: dania z kurczaka

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje