Reklama

Kurczak cacciatore

Włosi kochają pomidory i potrafią wyczarować z nich proste i bogate w smaku dania. Zainspirujmy się!

Składniki

  • 1 kg kurczaka (udka, podudzia lub piersi)
  • 300 g miodu (ok. 1 szklanka)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 listki laurowe
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz, oliwa
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 30 g czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyj i osusz. Natrzyj miodem. Zawiń w folię spożywczą i marynuj 30-40 minut. Cebulę i marchew obierz i pokrój w kostkę. Seler naciowy drobno potnij. Czosnek obierz i posiekaj. 

2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Włóż warzywa i podsmaż je. Włóż kawałki kurczaka. Obsmaż je na złoto ze wszystkich stron. Dodaj listki laurowe, rozmaryn i oliwki. Dopraw solą i pieprzem. Zalej winem. Duś, aż płyn nieco odparuje. Dołóż pomidory z zalewą. Duś pod przykryciem 30-40 minut. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy