Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kulinarny hit sezonu. Sheet pan dinner

​Zachwycaliśmy się już olejem kokoswym, spiruliną, przez kilka sezonów modne były kiszonki. Nowa kulinarna moda ma się nieźle w Stanach Zjednoczonych i wkracza z rozmachem do polskich kuchni. Nie ma nic lepszego, niż smaczne, piękne i łatwe w przygotowaniu danie, które do tego jeszcze jest zdrowe. Poznajcie trend na sheet pan dinner.

Sheet pan dinner ma szansę zostać z nami na dłużej. Polacy kochają dania jednogarkowe, a nowa propozycja może nie zmieści się w jednym garnku, ale za to na jednej blaszce już tak.

Jak to zrobić?

Reklama

To dziecinnie proste. Wyjmij blachę z piekarnika, ułóż na niej mięso, dodaj ulubione warzywa, przyprawy i polej odrobiną tłuszczu. Piecz, dopóki składniki nie będą miękkie i rumiane.

Brzmi banalnie, ale wygląda efektownie. W mediach społecznościowych pod hasztagiem #sheetpandinner znajdziecie mnóstwo inspiracji. Prezentujemy kilka z nich:

Swoim ulubionym przepisem na taki jednoblaszkowy obiad podzieliła się również polska blogerka, Mamaginekolog.

"U mnie dziś fioletowe ziemniaki, ziemniaki, czosnek i krewetki - wszystko przyprawione oliwą z oliwek, papryką wędzoną, solą i czosnkiem" - napisała na Instagramie.

Do sheet pan dinner wybieraj mięsa, które nie potrzebują zbyt wiele czasu w piekarniku. Idealnie sprawdzi się kurczak lub ryby, np. łosoś, tuńczyk, a także owoce morza.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje