Reklama

Kuchnia turecka

Proste potrawy i intensywne smaki - kuchnia turecka jest niezwykle bogata, łączy w sobie wpływy z ogromnego terytorium Imperium Osmańskiego. Ale wiele tureckich dań wygląda znajomo... Poznajmy tureckie mielone, pierogi, pizzę i turecką jajecznicę.

Kofta w sosie jogurtowo-miętowym



Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

500 g mieszanego mięsa mielonego

1,5 łyżki bułki tartej

1 jajko

Sól, pieprz

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki oliwy z oliwek

500 g jogurtu naturalnego

Mięta, zielona cebulka

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso, bułkę tartą, jako, sól, pieprz, kumin, paprykę, musztardę, cebulę i czosnek wyrobić. Z masy uformować 12-16 kulek. Smażyć je na oleju ok. 8 minut. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać jogurt, pokrojoną miętę, sól i pieprz, wymieszać. Kulki podawać z sosem, posypane pokrojoną cebulką.

Reklama

 Manti - tureckie pierogi

Składniki:

400 g mąki

1 jajko

Sól

1 cebula

Pół pęczka natki pietruszki

2 gałązki mięty

250 mielonej wołowiny

Pieprz

Słodka papryka

1 buałko2 ząbki czosnku

300 g jogurtu naturalnego

5 łyżek mleka

3 łyżki masła

Na ciasto: W misce umieścić mąkę, jajko, pół łyżeczki soli i 1/8 litra wody i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Miętę i natkę pietruszki drobno pokroić. Mięso mielone, cebulę i zioła wyrobić, dodać po pół łyżeczki soli i pieprzu i łyżeczkę papryki.

Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty  (5x5 cm), nakładać farsz, brzegi smarować białkiem, składać po przekątnej i sklejać. Następnie skleić rogi pierogów (jak uszka). Gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z jogurtem i mlekiem, doprawić solą. Masło roztopić, dodać łyżeczkę papryki. Manti podawać z sosem jogurtowym, posypać ziołami i skropić masłem paprykowym.


Lahmacun - turecka pizza



Składniki:

 20 g drożdży

1 łyżka cukru

Sól

500 g mąki

3 średniej wielkości cebule

6 pomidorów

2 tureckie papryczki (Sivri Biber)

2 ząbki czosnku

Pęczek pietruszki

250 g mielonej jagnięciny

100 ml oliwy z oliwek

2 łyżki przecieru z papryki (Biber salçası)

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Łyżeczka suszonego tymianku

2 łyżeczki mielonego kminu

Czarny pieprz

Szczypta chili w płatkach

1 łyżeczka słodkiej papryki

Pół ogórka

2 czerwone cebule

Drożdże wymieszać z cukrem, szczyptę, soli, mąkę i drożdże umieścić w misce, stopniowo wlewać 350 ml wody wyrabiając za pomocą robota kuchennego, na gładkie ciasto. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.

Cebule i 2 pomidory, zetrzeć, paprykę i pietruszkę i czosnek drobno pokroić. Przygotowane składniki wymieszać z mięsem, oliwą, przecierem paprykowym, koncentratem pomidorowym. Doprawić tymiankiem, kminem, solą, pieprzem, papryką i chili.

4 pomidory, pół ogórka i czerwone cebule pokroić w cienkie plastry.

Ciasto podzielić na 10-12 kawałków, każdy rozwałkować na krążek o średnicy 20 cm. Umieścić na wyłożonej papierem blasze. Smarować przygotowana masą i piec kolejno w temp. 200 st. C przez 10 minut. Wyjąć i podawać z przygotowanymi świeżymi warzywami.

Menemen - jajecznica po turecku



Składniki:

3 pomidory

3 zielone peperoni

150 g czosnkowej kiełbasy  Sucuk

2 małe cebule

2 łyżki masła

sól, pieprz

8 jaj

150 g sera feta

Skórkę pomidorów naciąć, polać wrzątkiem i zdjąć. Miąższ pomidorów pokroić w kostkę. Papryczki pokroić w krążki (pestki odrzucić), kiełbasę pokroić na kawałki, cebulę w plasterki. Tłuszcz roztopić na patelni, zeszklić cebulę, dodać kiełbasę i peperoni i smażyć. Dodać pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać do pozostałych składników, przykryć. Jajka powinny być całkowicie ścięte, ale jajecznica nie może być sucha. Przed podaniem posypać pokruszonym serem feta.



 




Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy