Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kuchnia francuska. Bon appétit!

Ciężka, maślana, skomplikowana - tak najczęściej opisujemy francuską kuchnię. Ale czy rzeczywiście tak jest?

  Jaka jest kwintesencja tej kuchni? Na czym polega jej magia? W ramach kampanii French Touch, zaglądamy do francuskiej kuchni.  Pierwsza gwiazda kulinarnego show, która próbowała przybliżyć francuską kuchnię nie miała w sobie seksapilu Nigelli Lawson, ani chłopięcego uroku Jamiego Oliviera. Miała 188 cm wzrostu, wygląd nauczycielki i nieco skrzeczący głos. Charakterystycznie wymawiane bon appétit pozostało jej znakiem rozpoznawczym. Jej pierwszą książkę Mastering the Art of French Cooking, opublikowano w 1961 roku, a oparty na niej cykl programów telewizyjnych The French Chief uczył widzów podstaw klasycznej kuchni francuskiej.

Reklama

Za co kochali Julię Child widzowie? Za to, że była autentyczna i miała fantastyczne poczucie humoru. Potrafiła na własnym ciele pokazywać szynkę lub łopatkę. Z wdziękiem ćwiartowała na wizji gęś wielkości strusia. Była daleka od perfekcjonizmu, ciągle coś wypadało jej z rąk, głośno mlaskała i podkreślała, że: - najważniejsze w kuchni to dobrze bawić się. Przez lata przekonywała swoich widzów, że aby wyczarować magiczne francuskie danie potrzeba tylko dwóch przypraw wyjątkowych: - czasu i miłości - do ludzi i do gotowania.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje