Reklama

Księga smaków: Ser feta

​To ser produkowany z mieszanki mleka koziego i owczego. Jedząc go, dostarczasz organizmowi wapń, dbającą o młodość skóry i wzrok witaminę A, a także witaminy z grupy B. I niezłe wrażenia smakowe...

Wyczarujesz z niego pyszne przekąski - wyśmienicie smakuje solo, jak i z innymi składnikami. Jest słony i miękki. Oryginalny łatwo się kruszy i topi w wysokich temperaturach, nadaje się więc do zapiekania, ale dobrze smakuje też w sałatkach. Lubi się z pomidorami, ogórkiem, papryką, cebulą, oliwkami i szpinakiem.

Zdrowe menu


Sałatki z serem feta to idealna propozycja dla osób o słabych nerwach. Ser ten jest bowiem źródłem witaminy B2 - ryboflawiny, związku, który łagodzi bóle i zawroty głowy. Pokrój ogórek w dość grube plastry, pomidory w ćwiartki, a zieloną paprykę oczyść z nasion i potnij w paski.

Reklama

Dodaj wypestkowane oliwki. Ułóż na warzywach pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Polej sałatkę oliwą i dopraw do smaku. Wymieszaj i skrop sokiem z cytryny. Na wierzchu ułóż grube plastry fety, posyp oregano.

W tarcie ze szpinakiem


To świetny pomysł na kolację. Liście szpinaku umyj i pokrój. Rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, podlej wodą i duś, aż cebula się zeszkli. Dodaj szpinak i chwilę smaż. Ciastem wyłóż dno i boki formy na tartę. Ponakłuwaj je widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp fasolę, by ciasto się nie odkształciło.

Podpiecz 5 minut. Ubij 2 jajka z pieprzem, dodaj śmietanę i mleko. Podpieczone ciasto wyjmij z pieca, pokrusz fetę, wyłóż szpinak i wylej ubite jajka. Piecz 40 minut. Pycha!

Feta na kolację

Ser pokrój i obtocz w suszonej bazylii, oregano. Podsmaż czosnek i chili. Gdy uwolnią aromat, zdejmij patelnię z ognia i wystudź jej zawartość. Suszone pomidory pokrój w paseczki, a oliwki w plasterki. Na dnie słoika ułóż warstwę z pomidorów, oliwek i świeżych ziół, wrzuć kulki kolorowego pieprzu i ułóż na tym warstwę fety.

Zalej oliwą z oliwek i powtarzaj czynność do skończenia się składników. Słoik uzupełnij olejem, by wszystkie warstwy były zanurzone i odstaw na noc. Podawaj do pieczywa.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama