Przejdź na stronę główną Interia.pl

Księga smaków: Seler naciowy

Warzywo ukochane przez celebrytów na całym niemal świecie zyskuje u nas coraz większą popularność. Docenia się je za lekko pikantny,mocny smak i za wartości odżywcze.

Ten zielony superbohater przyspiesza metabolizm, usuwając szkodliwe związki i oczyszczając organizm z toksyn. A to ma znaczenie dla naszego zdrowia i wyglądu.

Reklama

Warzywo to możemy jeść na wiele sposobów. Łodygi doskonale nadają się na zdrową przekąskę - można je pogryzać samo lub z różnymi dipami. Sprawdza się w sałatkach i zupach - dodaje im smakowej pikanterii. Seler wzbogaca też smak innych dań.

Kurczak duszony z selerem naciowym


Mięso z piersi kurczaka pokrój, oprósz ziołami prowansalskimi. Pomidory pokrój. Selera naciowego umyj i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj kurczaka i podsmaż z obu stron. Do mięsa dodaj pomidory i selera. Dolej odrobinę wody (nie za dużo, bo będzie zbyt wodniste - tylko tyle, żeby się nie przypaliło). Przykryj i duś ok. 20 minut. Sprawdzaj od czasu do czasu i jeżeli sos się wygotowuje, dodaj trochę wody. Danie jest wyśmienite np. z dzikim ryżem.

Po prostu z masłem i czosnkiem


Umyte łodygi selera obierz z nitek, pokrój w kostkę i wrzuć do rondla z masłem. Na wolnym ogniu pod przykryciem duś (mieszając od czasu do czasu) 10 minut, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko, miód i gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem, duś jeszcze chwilę razem. Zestaw z ognia, dodaj posiekany szczypiorek. Podawaj z grillowanym mięsem albo z rybą. Smacznego!

Zdrowe koktajle light

Seler jest doskonały dla odchudzających się. Kolację śmiało można zastąpić pożywnym koktajlem z selera i marchwi lub selera i buraka. Smaczny jest też koktajl z selera naciowego i jabłek, ale ten lepiej pić w ciągu dnia.

Dzięki zawartości olejków eterycznych seler pobudza apetyt, więc doskonale sprawdza się jako przystawka. Jego charakterystyczny smak wzbogaca sałatki, surówki, zupy oraz potrawy duszone. Seler nadaje się jako apetizer, np. serwowany z dipem jogurtowym.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje