Reklama

Księga smaków: Kuskus

Kasza ta wywodzi się z Afryki Północnej, gdzie uznawana jest za symbol bogactwa. Spośród wszystkich kasz zawiera najwięcej białka i węglowodanów.

Jest lekkostrawny i łatwy w przygotowaniu. Serwuj go w daniach obiadowych zamiast ziemniaków czy ryżu lub też jako przekąskę, z różnymi dodatkami.

Wystarczy zalać kuskus wrzątkiem lub ugotować na parze. Tak przygotowany możesz jeść z owocami i białym serem z jogurtem lub na słono z mięsem, rybami i warzywami. Kuskus dobrze komponuje się też w sałatkach, nadaje się do nadziewania mięs i warzyw.

Pyszne kotleciki

Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, a ich smak zależy od tego, co do nich dodasz i czym je przyprawisz. Kuskus zalej gorącym rosołem, poczekaj aż napęcznieje i lekko go schłódź. Dodaj jajko, bułkę tartą, posiekany czosnek, bazylię i drobno pokrojone suszone pomidory. Przypraw do smaku, wymieszaj. Masa powinna dawać się łatwo formować w kotleciki. Po usmażeniu podawaj z bukietem sałat.

Reklama

Z warzywami

Kuskus świetnie smakuje w sałatce z zieloną fasolką. Kaszę ugotuj i schłódź, fasolkę ugotuj al dente i pokrój. Wymieszaj z kuskusem. Dodaj krążki różowej cebuli, dopraw solą, pieprzem i polej sosem z oliwy i soku z cytryny. Pycha!

W wersji na słodko

Kuskus świetnie sprawdza się także w daniach ze słodką nutą. Możesz dodawać do niego wszystkie owoce, świeże bądź surowe, rodzynki, orzechy czy migdały, a dodatkowo doprawiać gotową potrawę cynamonem lub kardamonem. Kuskus w tej wersji serwujemy jako deser albo oryginalną przystawkę, umieszczając słodkie pyszności w łódeczkach z cykorii.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy