Reklama

Księga smaków: Kurki

Ich miąższ ma korzenny, lekko owocowy zapach, a smak tych grzybków to uczta dla podniebienia.

Najczęściej używa się ich w różnego rodzaju sosach i kremach. Dodawane są do jajecznicy, mogą też stanowić wyśmienite nadzienie do pierogów i naleśników. Smakują wyśmienicie, zawierają dużo wody, odrobinę tłuszczu i białka. Witaminy z grupy B, C, D, E, beta-karoten i minerały występują w kurkach w małych ilościach.

Na francuskim cieście

Zaskocz gości pysznym daniem! Gotowe ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Każdy posyp kurkami przysmażonymi na maśle z cebulą i startym żółtym serem. Następnie zapiecz w temperaturze 180 °C przez 15 minut, aż grzyby będą złote. Po wyjęciu posyp natką.

Reklama

W aromatycznej zupie


Na patelni rozpuść łyżkę masła i dodaj drobno pokrojoną cebulę. Smaż 5 minut, mieszając, aż cebula zmięknie. Dodaj kurki (ok. 30 dag) i duś chwilę. Po tym czasie odstaw. W garnku rozpuść łyżkę masła, dodaj pokrojoną w kostkę marchew (3 sztuki) i tak samo pokrojonego selera (pół bulwy). Duś 10 minut. Dołóż pokrojone w kostkę ziemniaki (5 sztuk) i duś kolejne 5 minut.

Wlej wywar jarzynowy, dodaj obraną całą cebulę i gotuj pod przykryciem 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Z ugotowanej zupy wyjmij cebulę, odlej 1/3 zupy i tę część zmiksuj. Wlej z powrotem do garnka. Kwaśną śmietanę połącz z odrobiną zupy i wlej do garnka. Dopraw i dodaj grzyby z cebulą.

Z makaronem


W rondlu rozgrzej masło. Wsyp 30 dag kurek i duś je z cebulą, aż woda odparuje. Ser gorgonzola pokrusz i połącz ze słodką śmietanką. Gdy grzyby będą już jędrne, dodaj mieszankę śmietanowo- serową. Podgrzewaj do momentu roztopienia sera. Nie gotuj. Dopraw solą i białym pieprzem. Ulubiony makaron ugotuj al dente i polej kurkowo-serowym sosem. Posyp koperkiem.

Ciekawostki o kurkach

Można je mrozić. Najpierw jednak je zblanszuj, gdyż w przeciwnym razie mogą mieć po rozmrożeniu gorzki smak. Pamiętaj , że kurki możesz przechowywać w zamrażarce maksymalnie przez 3 miesiące. Większą trwałość i dłuższy okres przydatności kurek do spożycia zapewni ich suszenie.

Kurki są ciężkostrawne. Aby zapobiec problemom żołądkowym, po ich zjedzeniu wystarczy wypić filiżankę czerwonej lub zielonej herbaty czy też herbatę ze świeżym imbirem.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy