Przejdź na stronę główną Interia.pl

Krupnik po szkocku

Jeśli nie masz jagnięciny, można użyć wieprzowiny – najlepiej z łopatki. Dodatek kaszy jęczmiennej sprawia, że zupa jest bardzo sycąca.

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 75 dag jagnięciny
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dag grubej kaszy jęczmiennej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 l bulionu
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

1. Obrać cebulę i czosnek, posiekać. Umyć mięso, pokroić w kostkę. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić mięso, obsmażyć z każdej strony, często mieszając. Dodać cebulę i czosnek, jeszcze przez chwilę smażyć.

Reklama

2. Wysypać kaszę na sito, przepłukać wodą.

3. Przesmażone mięso z cebulą przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy, goździki, sól, pieprz. Zagotować, przykryć garnek, gotować na małym ogniu około 25 minut.

4. Pozostałe warzywa umyć, oczyścić i obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę, por w krążki. Dodać do zupy, wsypać kaszę, gotować dalej, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zupę doprawić i podawać.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje