Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kruchy torcik serowy ze śliwkami

Pyszny sernik z wykorzystaniem sezonowych owoców.

Składniki

  • 10 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 17 dag mąki
  • 75 dag śliwek
  • 1 cytryna
  • 50 dag mielonego
  • półtłustego twarogu
  • 50 dag serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
  • listki melisy cytrynowej do dekoracji

Przygotowanie:

Reklama

Masło pokroić na kawałeczki, dodać do niego 5 dag cukru, żółtko oraz łyżkę zimnej wody. Wsypać mąkę. Składniki szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Śliwki umyć, rozciąć, wyjąć pestki. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, przekroić, wycisnąć sok. Twaróg wymieszać z serkiem mascarpone i z resztą cukru. Dodać 3 łyżki soku cytrynowego, jajka i proszek budyniowy. 

Tortownicę o śr. 26 cm wy- łożyć pergaminem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Spód i brzeg przygotowanej tortownicy wylepić ciastem. Nałożyć 1/3 masy serowej. Na tym ułożyć połowę śliwek. Owoce przykryć pozostałą masą serową. 

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 50-60 minut. Pod koniec pieczenia sernik można przykryć kawałkiem folii aluminiowej, żeby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Gotowe ciasto wystudzić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (dzięki temu nie opadnie). Potem na wierzchu ułożyć pozostałe śliwki. Przed podaniem sernik ozdobić listkami melisy.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje