Reklama

Kruchy placek z rabarbarem

Wiosenne ciasto, któremu rabarbar nadaje charakterystycznego smaku. Smak dzieciństwa.

Czas przyrządzenia: 90min.
Składniki dla: 18

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 5 łyżek + 1 szklanka cukru (do piany)
  • 75 dag rabarbaru
  • 1 kostka margaryny
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • skórka z 1/2 cytryny

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Posiekać z margaryną, 5 łyżkami cukru, cukrem wanilinowym i skórką otartą z cytryny. Dodać 5 żółtek i kwaśną śmietanę. Posiekać. Szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Jedną uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki. Drugą rozwałkować na wielkość blachy.

Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia (można też wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą). Dno wylepić ciastem. Rabarbar obrać, pokroić w nieduże cząstki, rozłożyć na cieście.

Reklama

Ubić na sztywno 5 białek z 1 szklanką cukru. Wsypać 2 budynie i dalej ubijać, aż piana zyska konsystencję ptasiego mleczka. Wyłożyć ją na rabarbar.

Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Ułożyć na pianie. Placek wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec ok. 60 minut.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy