Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kruchy placek z powidłami

Jeśli przyjdzie ochota na słodką przekąskę, jako deser idealnie sprawdzi się kruche ciasto z pysznym nadzieniem, które najlepiej smakuje z kawą!

Składniki

  • 450 g mąki
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • masło
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • łyżeczka amoniaku
  • cukier waniliowy
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Na stolnicę przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dołóż chłodne masło i posiekaj je nożem. Wbij jajka, dodaj cukry oraz śmietankę wymieszaną z amoniakiem. 

2. Dłońmi wyrób elastyczne ciasto, owiń je folią i włóż na 20 minut do lodówki. Po wyjęciu oderwij od całości mniejszą część (ok. 1/3). Pozostałe rozwałkuj i przełóż do natłuszczonej tortownicy. 

3. Powidła wymieszaj i przełóż na kruchy spód w formie. Wyrównaj powierzchnię. Z pozostałego ciasta uformuj kilka pasków i ułóż je na wierzchu. 

4. Piecz placek w temperaturze 180˚C ok. godziny. Wystudź, a przed podaniem pokrój na mniejsze porcje.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje