Reklama

Kruchy placek z podgrzybkami

Jeśli nie teraz, to kiedy? Nie czekaj, bo oto sezon na grzyby właśnie się rozpoczął.

Składniki

  • 25 dag oczyszczonych podgrzybków
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól cebulowa
  • cebula
  • masło
  • 20 dag żółtego sera
  • pikantny sos paprykowy
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki jogurtu
  • rozmaryn
  • pieprz
  • rukola

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli cebulowej. Dodaj oliwę i jogurt, wyrób ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie rozwałkuj je na placek i wylep nim spód i brzegi natłuszczonej okrągłej formy, np. do tarty. 

Oczyszczone grzyby pokrój. Podsmaż na maśle z posiekaną cebulą. Dopraw solą cebulową i rozmarynem.

Nadzienie rozsmaruj na cieście. Polej sosem paprykowym, posyp startym serem. Piecz 20 minut w temp. 200°C. 

Udekoruj rukolą i podawaj.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: kruche ciasto | ciasto kruche | placek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy