Reklama

Kruchy placek z masą serową

Lato oferuje sporą liczbę owoców sezonowych. Warto je wykorzystać do ciast, kruchy placek świetnie się do tego nadaje. Zobacz, jak go zrobić.

Czas przyrządzenia: 45 minut

Składniki ciasta na spód

  • 30 dag mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dag masła, schłodzonego
  • 2 jajka

Składniki na masę serową

  • 40 dag zmielonego twarogu
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 10 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 250 ml śmietany 30% do ubijania, dobrze schłodzonej

Składniki dodatkowe

  • 40 dag jagód

Przygotowanie:

1. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy i pokrojone na kawałki masło. Wszystko posiekaj nożem i wymieszaj. 

2. Wbij jajka i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, lekko spłaszcz ją dłonią i włóż na godzinę do lodówki. 

3. W tym czasie do miski włóż ser, skórkę z cytryny, cukier, cukier waniliowy i proszek budyniowy. Wymieszaj.

4. W oddzielnej misce ubij śmietanę na sztywną pianę.

5. Ciasto wyjmij z lodówki i wylep nim dno oraz boki formy na wysokość około dwóch centymetrów. 

6. Łyżką delikatnie połącz masę serową z ubitą śmietaną i wyłóż ją na ciasto. Równomiernie po całej powierzchni posyp jagodami i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut, aż boki i spód ciasta będą ładnie zrumienione na złoty kolor, a masa serowa się zetnie.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | placek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy