Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kruchy jabłecznik z migdałami

Migdały, jabłka i pyszne krem - idealne połączenie na jesienne wieczory. Gdy dodasz do ciasta cynamony, nadasz mu wspaniałego, korzennego zapachu.

Czas przyrządzenia: 30 minut (be czasu oczekiwania)
Składniki dla: 10 - 12

Składniki na ciasto

  • 20 dag mąki pszennej
  • 6 dag mielonych migdałów
  • 6 dag cukru
  • 13 dag zimnego masła
  • 2 żółtka

Składniki na nadzienie

  • 80 dag kwaśnych jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 jajka
  • 5 dag + 2 łyżki cukru
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 20 dag kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 dag płatków migdałowych
  • cukier puder

1. Do mąki wsyp cukier oraz mielone migdały, wymieszaj. Dodaj żółtka i pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok. 60 minut.  

2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie plastry i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Do miski wbij jajka, dodaj proszek budyniowy, śmietankę kremówkę, śmietanę oraz 5 dag cukru, zmiksuj. 

3. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy. Spód ciasta posyp bułką tartą i rozłóż jabłka. Zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wierzch posyp płatkami migdałowymi i 2 łyżkami cukru. Piecz 45-50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje