Reklama

Kruche z morelami

Łatwe ciasto.

Składniki Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g otrąb owsianych
  • 200 g zimnej margaryny lub masła
  • 3 żółtka

Składniki Ponadto:

  • 2 puszki moreli
  • ½ szklanki dżemu morelowego
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • cukier puder

  1. Otręby rozdrobnij blenderem. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia, cynamon, rozdrobnione otręby, cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Dodaj żółtka i pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Szybko zagnieć jednolite ciasto. 1/3 ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Formę (o wymiarach ok. 23x31 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep pozostałym ciastem, nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 15-20 min w temp. 180°C.

2. Morele osącz z zalewy, pokrój w kostkę. Dodaj do nich dżem, dokładnie wymieszaj. Spód podpieczonego ciasta posyp bułką tartą, rozłóż morele. Z zamrażarki wyjmij ciasto. Zetrzyj na tarce (duże oczka) na owoce. Piecz 35-40 min w temperaturze 180°C. Podawaj oprószone cukrem pudrem z kleksem bitej śmietany.

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy