Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kruche z marmoladą morelową

Jeśli lubisz smak orzechów laskowych, posiekaj je bardzo drobno i posyp nimi ciasto przed pieczeniem. Dopiero potem wyłóż warstwę konfitury. Możesz też dodać orzechy włoskie.

Składniki

  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 g konfitury morelowej
  • łyżka cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Miękkie masło posiekaj na stolnicy, dodając 100 g cukru. Wbij całe jajko i przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dołóż jeszcze cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zagnieć i od razu uformuj kulę. Tak przygotowane ciasto owiń przezroczystą folią i włóż na około 20 minut do zamrażalnika. 

Prostokątną brytfankę porządnie wysmaruj masłem. Ciasto wyjmij z lodówki i lekko je rozwałkuj. Wyłóż nim formę, odłożywszy na bok jedną piątą część masy. Ciasto w formie ponakłuwaj widelcem, a potem wyłóż na wierzch i równomiernie rozprowadź konfiturę morelową. 

Resztę ciasta rozwałkuj i wytnij nożem długie paski szerokości ok. 1 centymetra. Ułóż je na warstwie dżemu w odległości kilku centymetrów od siebie tak, aby powstała kratka. Całość wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 35 minut. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje