Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kruche ciasto z masą serową i pomarańczami

Jedne z najbardziej orzeźwiających owoców ożywiają nie tylko kolorystycznie, ale także smakowo, niewątpliwie odświeżą smak sernika, a nam dodadzą dużo zdrowej energii.

Składniki

  • 400 g mąki
  • 250 g cukier
  • sól
  • 6 jajek
  • 200 g zimnego + 150 g miękkiego masła
  • 4 pomarańcze
  • 500 g mielonego tłustego twarogu
  • 500 g kwaśnej śmietany
  • 1 torebka budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
  • kandyzowana skórka i kandyzowane plasterki pomarańczy do dekoracji
  • tłuszcz i mąka do blachy

Sposób przygotowania: 

Do miseczki wsyp mąkę, dodaj 100 g cukru i szczyptę soli. Wbij 1 jajko. Dołóż 200 g zimnego masła (wcześniej możesz je pokroić na małe kawałki). Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki, potem szybko (żeby nie ogrzać ciasta) zagnieć rękoma. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. 

Pomarańcze sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha, z dwóch owoców zetrzyj skórkę. Miękkie masło (150 g) utrzyj ze 150 g cukru. Kolejno wbijaj pozostałe jajka. Porcjami dokładaj twaróg, skórkę z pomarańczy, proszek budyniowy i kwaśną śmietanę. Masę dobrze wymieszaj łyżką. 

Tortownicę o średnicy 20 cm (lub blachę 32 x 38 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i brzegi blachy wylep ciastem. Spód gęsto ponakłuwaj widelcem. Rozsmaruj na nim masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 45 minut. 

Pozostałe pomarańcze obierz, dokładnie usuń białą wewnętrzną skórkę, miąższ pokrój w plasterki. Ułóż je na cieście po około 20 minutach pieczenia. 

Po wystudzeniu udekoruj sernik kandyzowanymi plasterkami i skórką pomarańczy.  

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje