Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kruche ciasto czekoladowe z owocami

To ciasto nie wymaga dużo pracy, możesz do niego wykorzystać owoce sezonowe. Poniżej przedstawiamy przepis.

Czas przyrządzenia: 120 minut
Składniki dla: 12

Składniki

  • 50 dag wiśni
  • 20 dag masła
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • po 3 łyżki gorzkiego kakao, drobnego cukru i mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do dekoracji
  • masło do formy
  • sól

Przygotowanie:

1 Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać szczyptę soli, cukier, wymieszać, dodać posiekane zimne masło i żółtka, szybko zagnieść.

2. Ciasto podzielić na dwie części, każdą owinąć folią spożywczą, odstawić do zamrażalnika na co najmniej godzinę. 

3. Natłuszczoną tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dociąć spód i boki). Pierwszą kulę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wiórki rozsypać na dnie tortownicy, ugnieść. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C na 15 minut.

4. Na podpieczonym i wystudzonym spodzie rozłożyć umyte i wydrylowane owoce oprószone mąką ziemniaczaną. Owoce obsypać wiórkami z drugiej kuli ciasta. Piec jeszcze 35 min w temp. 190°C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Dobra rada: Wiśniom zrób budyniową pierzynkę z czterech białek ubitych na sztywno z 3/4 szklanki cukru. Do piany dodaj w porcjach dwa budynie śmietankowe i 1/2 szklanki oleju słonecznikowego. 

Zobacz także:

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | ciasto kruche | owoce

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje