Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kruche ciasteczka pomarańczowo-pistacjowe

Oto przepis na na małe co nieco. Proste i szybkie w wykonaniu.

Składniki na 50 sztuk

  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • sok i skórka otarta z pomarańczy
  • laska wanilii
  • 20 g kandyzowanej pomarańczowej skórki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10–12 dużych pistacji

1. Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka ubijamy z 75 g cukru na sztywną pianę.

Reklama

2. Ze środka laski wanilii wydobywamy miąższ i dodajemy do żółtek razem z połową soku z pomarańczy, otartą skórką, mieszamy. Żółtka łączymy z pianą z białek oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy podłużne paski o długości ok. 4 cm. Pieczemy ok. 10 minut w 180ºC. Ciastka studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

3. Cukier puder ucieramy z pozostałym sokiem z pomarańczy, aby powstał lukier. Pistacje obieramy z łupinek i drobno siekamy. Płaty skórki pomarańczowej kroimy w trójkątne kawałki.

4. Ostudzone ciasteczka dekorujemy lukrem i trójkątami skórki pomarańczowej. Na koniec każde ciastko posypujemy posiekanymi pistacjami.

Dowiedz się więcej na temat: ciastka

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje