Reklama

Krucha tarta z jabłkami

Pyszna szarlotka, strudel lub pełne aromatu pieczone jabłuszka. Te owoce wspaniale smakują z przyprawami, na ciepło i na zimno.

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 g kostki do pieczenia Kasia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na karmel

  • 200 g cukru
  • 80 g kostki do pieczenia Kasia
  • 6 jabłek
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj karmel: wsyp cukier do garnka, zalej go wodą. Gotuj, aż masa zyska złoty kolor. Wylej ją na dno formy od tarty. Zostaw do ostygnięcia. 

2. Obierz jabłka, wytnij gniazda i pokrój owoce w ćwiartki. Ułóż je gęsto na wystudzonym karmelu. Kostkę do pieczenia Kasia pokrój na drobne kawałki. Wyłóż je na jabłka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Piecz 15-20 minut. 

3. Wysyp na stolnicę mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj żółtka i kostkę do pieczenia Kasia. Zagnieć elastyczne ciasto. Włóż je na 20 min do lodówki. 

Reklama

4. Następnie rozwałkowuj ciasto na krążek o średnicy około Desery 2 centymetrów większy niż forma tarty. Przykryj nim wystudzone jabłka, podwijając boki do środka formy. Nakłuj wierzch widelcem. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika. Piecz przez około 18 minut w temperaturze 180 stopni C. 

5. W upieczonym, jeszcze ciepłym cieście, sprawdź, czy jego boki nie przywarły do formy. Podważ je lekko nożem. Przykryj wierzch tarty dużym talerzem i odwróć ciasto do góry spodem tak, aby wypiek znalazł się na talerzu. 

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy