Przejdź na stronę główną Interia.pl

Krucha tarta z brzoskwiniami

Składniki

  • 30 dag mąki,
  • 15 dag masła,
  • 13 dag cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 puszka (850 ml) brzoskwiń,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 20 dag kremowego twarożku,
  • 50 dag jogurtu naturalnego,
  • sok z 1 cytryny,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • pół torebki galaretki cytrynowej,
  • cukier puder,
  • listki mięty do ozdoby,
  • tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie:

Reklama

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałeczki masło, 8 dag cukru i jajko. Szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

Wystudzone ciasto rozwałkować na placek (śr. 32 cm). Formę do tarty (śr. 26 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Spód i boki wylepić ciastem. Przykryć pergaminem i suchymi ziarnami fasoli (grochu). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć papier i ziarna fasoli, odstawić do wystudzenia.

Brzoskwinie odsączyć na sicie z zalewy. Żelatynę wymieszać z małą ilością zimnej wody, odstawić do spęcznienia. Twarożek utrzeć z jogurtem, 5 dag cukru, sokiem i skórką z cytryny. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie wymieszać ją z masą jogurtową. Tężejący krem rozsmarować na spodzie tarty. Wstawić do lodówki na 2 godziny. 

Brzoskwinie pokroić na cząstki. Ułożyć na wierzchu tarty. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Wylać na brzoskwinie. Wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje