Reklama

Reklama

Królik w śmietanie

Przedstawiamy przepis na królika w śmietanie podanego z kopytkami i buraczkami, który poleca Ewa Wachowicz.

Składniki

  • 1 królik
  • ½ l śmietany 15 proc.
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka otarta z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • świeży rozmaryn
  • smalec gęsi do smażenia

Składniki do podania

  • buraczki

Składniki na kopytka

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki
  • 1 jajko

Królik w śmietanie - wykonanie:

Reklama

Królika podzielić na porcje, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin.

Smalec rozgrzać w gęsiarce i obsmażyć na nim królika. Dorzucić cebule pokrojone w półksiężyce i usmażyć na złoty kolor. Śmietanę wymieszać z mąką i zalać królika, jeżeli sos wyjdzie za gęsty, można dolać trochę wody.

Dusić aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku.

Ziemniaki ugotować i ugnieść. Dodać jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Uformować rulony grubości palca, lekko przygnieść i pokroić w romby.

Ugotować w osolonej wodzie (3-4 minuty). Podawać z sosem i królikiem oraz buraczkami, sałatą i rzodkiewką.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Królik w śmietanie krok po kroku - zobacz film:

Zobacz także:

Kotlety z ziemniaków smakują naprawdę dobrze!

ptysie z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladą


Dowiedz się więcej na temat: królik w śmietanie | Przepisy Ewy Wachowicz | Ewa Wachowicz

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje