Reklama

Reklama

Krokiety ziemniaczane z kapustą

Kapusta jest niedroga, łatwo dostępna i bardzo smaczna. A do tego ma mało kalorii! Polecamy przepis na krokiety z ziemniakami i kapustą.

Składniki

  • 1/2 główki kapusty
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 150 g słoniny
  • 1 kg ziemniaczanego purée
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • po szczypcie soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
  • po 1 łyżce posiekanej natki i koperku
  • olej

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Słoninę pokrój w małą kostkę. Podsmaż razem z posiekaną cebulą. Dodaj poszatkowaną kapustę, koperek i natkę. Duś wszystko około 30 minut. 

2. Do ziemniaków dodaj jedno jajko, masło, przyprawy i obie mąki, wyrób masę. 

3. Uformuj z niej placki. Na każdy nanieś porcję kapuścianego farszu i zlep na kształt krokieta. 

4. Obtocz krokiety w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju, aż się zarumienią.

Zobacz także:

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje