Reklama

Krewetkowe risotto

Krewetkowe risotto z dodatkiem szparagów to fantastyczny pomysł na wystawną kolację. Wykorzystaj sezon na te smaczne i bardzo wartościowe warzywa. Przyrządzaj z nich pyszne i szybkie dania.

Składniki

  • 1/2 szklanki ryżu do risotto
  • 20 dag krewetek
  • pęczek szparagów
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 2,5 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki parmezanu
  • sól, pieprz, kurkuma, papryka w proszku
  • oliwa, masło

Sposób przygotowania:

1. Wlej do rondla łyżkę oliwy, dodaj łyżkę masła oraz posiekany czosnek. Chwilę podsmaż. 

2. Dodaj rozmrożone krewetki, dopraw solą i pieprzem i smaż kilka sekund. Wyjmij wszystko na talerz. 

3. Do rondla dodaj łyżkę oliwy i zeszklij posiekaną cebulę. Wsyp surowy ryż i smaż 2 minuty. Wlej wino, dodaj kurkumę oraz paprykę. Odparuj. 

4. Stopniowo dodawaj bulion i gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Z ostatnią porcją bulionu dodaj pokrojone szparagi. 

5. Dołóż krewetki i odstaw z ognia. Dodaj łyżkę masła oraz parmezan. Wymieszaj.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy