Przejdź na stronę główną Interia.pl

Krewetkowe pyszności

Krewetki wciąż wydają się egzotycznym i trudnym składnikiem. Zupełnie niepotrzebnie!

Krewetki są już dostępne niemalże w każdym sklepie. Warto zaprzyjaźnij się z nimi i na stałe wprowadzić do domowego menu. Są bowiem pyszne, zdrowe i bardzo łatwe w przygotowaniu. nie lubią długiego smażenia. Doskonale komponują się z makaronem, ryżem i chrupiącymi grzankami (no na sałatce). Przypawaj je czosnkiem, chilli i odrobiną soli morskiej, ewentualnie możesz je podlać winem i sokiem z cytryny.

Reklama

Jak je kupować, żeby nie żałować? Świeże krewetki są szare. Jeśli mają różową barwę, to znaczy, że je podgotowano, by zyskały dłuższy termin przydatności do spożycia. Z kolei czarne, ciemnoszare lub zielone łepki to oznaka, że nie są pierwszej świeżości.

Spaghetti z krewetkami

Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti, 4 łyżki oliwy z oliwek, 100 g krewetek (najlepiej tygrysich), 1 papryczka chilli, 2 ząbki czosnki, 100 ml białego wytrawnego wina, garść natki pietruszki lub kolendry, 3 łyżki tartego parmezanu, sól.

Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody, w międzyczasie na podgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną drobno papryczkę chilli. Po chwili dorzucić krewetki (bez pancerzyków, rozmrożone lub świeże) i drobno posiekany czosnek. Posolić. Po ok 2 minutach podlać winem i dusić aż większość alkoholu oparuje i powstanie delikatny sosik. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Odcedzony makaron wyłożyć na krewetki i wymieszać na patelni. Na talerzu posypać parmezanem.

Pierogi z krewetkami

Składniki. Ciasto: 30 dag mąki, 2 jajka, 1 łyżka oleju, ok. pół szklanki ciepłej wody, sól.
Farsz:
20 dag małych krewetek, garść koperku, ząbek czosnku, łyżka masła, 2 łyżki oleju, sok z cytryny, sól, pieprz. 

Przygotowanie:  Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę. Krewetki po rozmrożeniu dokładnie odcedzić. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekany czosnek, dodać krewetki i po krótkim smażeniu doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowy farsz schłodzić. Ciasto pierogowe rozwałkować, wycinać krążki i nakładać farsz, dokładnie zlepiać. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju. Podawać z koperkiem i plasterkami cytryny.

Koktajl z krewetek

Składniki: 1 opakowanie krewetek (królewskie lub koktajlowe), puszka kukurydzy, 2 czerwone cebule, 3 pomidory, ogórek zielony, 3 jajka ugotowane na twardo, 1 cytryna, 1,5 łyżki ostrego ketchupu, sól, pieprz, 3 łyżki majonezu.

Przygotowanie: Krewetki rozmrozić i sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Jajka pokroić na ćwiartki, cebulę w piórka, pomidory w cząstki, kukurydzę opłukać. Majonez połączyć z ketchupem, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie można dodać łyżkę winiaku. Wszystko połączyć, udekorować cytryną i listkami zieleniny.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje