Przejdź na stronę główną Interia.pl

Krewetki marynowane w czerwonym curry

Wg przepisu Bobby'ego Flaya.

Składniki:

Reklama

1 puszka (400g) mleka kokosowego

1 łyżka czerwonej pasty curry

½ czerwonej cebuli, drobno posiekanej

25g świeżych liści kolendry

Sok z 1 limonki

2-3 łyżki oleju rzepakowego

Sól i świeżo mielony pieprz

900g krewetek, z ogonkami

Przygotowanie:

1. Nagrzej grill. Połącz mleko kokosowe, pastę curry, cebulę, kolendrę, sok z limonki I olej w dużej misce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj krewetki i wymieszaj. Przykryj naczynie i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 20 minut.

2. Wyjmij krewetki i grilluj przez około 2 minuty po każdej ze stron. Podawaj na brązowych torebkach papierowych.


Przepisy pochodzą z Polsat Food Network. Kanał Polsat Food Network prezentuje szereg inspiracji kulinarnych z różnych stron świat. W ramówce listopadowej znajdziesz program "Marion w Tajlandii". Chef Cordon Bleu, Marion Grasby, została wprowadzona w tajniki kuchni tajskiej przez matkę, która nauczyła ją sztuki gotowania na Woku. W tej pięknie nakręconej serii, Marion powraca do tajskich korzeni w małej wiosce Nakhon Chum, miejscu narodzin jej matki. Po drodze opowiada o egzotycznych tajskich składnikach, pokazuje unikalne tradycje kulinarne Tajlandii i gotuje pełną gamę pysznych i niecodziennych tajskich dań.

"Marion w Tajlandii" w Polsat Food Network - dni powszednie o godz. 14:30.

Więcej informacji znajdą Państwo na stronie: www.foodnetwork.pl 

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje