Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kremowy sernik

Szaro za oknem? Urozmaić jesienne podwieczorki deserem, który zachwyci całą rodzinę.

Składniki na spód

  • 150 g herbatników czekoladowych
  • 90 g masła
  • 30 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • 1 szklanka jogurtu typu greckiego
  • 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 szklanka + 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 170 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Czekoladę drobno posiekaj. Masło włóż do rondelka, roztop. Zdejmij z ognia. Wrzuć posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż składniki się połączą. Herbatniki rozdrobnij blenderem na piasek. Wlej masło z czekoladą, wymieszaj. Dno tortownicy wylep masą ciasteczkową. Wstaw do lodówki na 15-20 minut. 

2. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzącej wody. Czekoladę zetrzyj na tarce. 250 ml śmietanki ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż twaróg. Dodaj jogurt oraz 1 szklankę cukru pudru, zmiksuj. Dodaj ubitą śmietankę, krótko zmiksuj. Wlej przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Wrzuć posiekaną lub startą czekoladę, wymieszaj. 

3. Masę serową przelej na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wierzch sernika udekoruj kleksami śmietanki, ciasteczkami lub listkami mięty. Podawaj z sosem czekoladowym.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje