Reklama

Reklama

Kremowy kurczak z brązowym ryżem

Lekko, zdrowo i smacznie! Jeśli lubisz dania z drobiu, przepis na tego kremowego kurczaka z pewnością przypadnie ci do gustu.

Składniki

  • 4 podudzia z kurczaka bez kości
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżka suszonego czosnku
  • 2 łyżki masła
  • marchew pokrojona w kostkę
  • 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry
  • 100 g kurek
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 300 g ugotowanego brązowego ryżu
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 50 g parmezanu

Sposób przygotowania:

Reklama

Kurczaka marynujemy w: oliwie, soli, pieprzu, papryce słodkiej, suszonym czosnku oraz ziołach prowansalskich. Zostawiamy na co najmniej 30 minut. Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru, około 5 minut z każdej strony. Na tej samej patelni dodajemy masło, marchewkę, kurki, seler naciowy i cebulę. Po 5 minutach dodajemy ugotowany brązowy ryż, śmietankę, parmezan oraz kurczaka. Dusimy jeszcze 10 minut. Podajemy że starym parmezanem. Smacznego!

Dowiedz się więcej na temat: kremowy kurczak | podudzia z kurczaka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje