Reklama

Kremowa zupa z kalafiora zamiast sałatek na jesienne dni

Nadchodząca pora roku wiąże się z większym spożyciem ciepłych zup. Najwartościowsze to takie, które posiadają szereg właściwości zdrowotnych. Dzięki propozycji dietetyk Alicji Kalińskiej otrzymamy bogactwo witamin, wzmocnimy odporność lub złagodzimy dolegliwości.

Kremowa zupa z kalafiora charakteryzuje się niemal zerową zawartością tłuszczów i niewielką ilością białka. Zawiera m.in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy K, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy i pantotenowy. W skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, które nadają mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka. Dlatego warto gotować go bez przykrywki.  Dodatek cebuli wspomaga nasz układ odpornościowy. Posiada ona bakteriobójcze fitoncydy, ma również działanie diuretyczne. Stymuluje usuwanie nadmiaru wody z organizmu i dlatego zalecana jest osobom cierpiącym na reumatyzm, artretyzm, albuminurię czy uremię. Duża zawartość siarki sprzyja utrzymaniu odporności organizmu oraz ma zbawienny wpływ na skórę i włosy. Ponadto cebula działa przeciwzakrzepowo, obniża ciśnienie krwi, pobudza apetyt, przyspieszając wydzielanie soków żołądkowych, a dzięki swojemu działaniu bakteriobójczemu wzmacnia organizm i reguluje pracę układu pokarmowego.

Reklama

 Z kolei czosnek jest bogaty w siarkę, która wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu oraz wygląd skóry, włosów i paznokci. Posiada dużo witaminy C, A, witamin z grupy B, wapnia, potasu i magnezu. Zawarty w nim ajoen wspomaga leczenie infekcji wirusowej, kaszlu i kataru. Stymuluje również pracę przewodu pokarmowego, zapobiega nadciśnieniu i miażdżycy. Wykazuje działanie rozkurczowe, przez co może łagodzić dolegliwości miesiączkowe.

Kremowa zupa z kalafiora z parmezanowymi chipsami

Poziom trudności: łatwe

Białko: 16,2g  Tłuszcze: 14,7g Węglowodany: 14,0g Kaloryczność: 214kcal

GDA*- Białko: 32%  Tłuszcze: 21%  Węglowodany: 5%  Kaloryczność: 11%

 

Czas przyrządzenia: 40
Składniki dla: 4

Składniki

  • - średniej wielkości kalafior,
  • - 2 łyżki oliwy,
  • - 1 mała posiekana cebula,
  • - 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • - litr bulionu z indyka,
  • - 90g startego parmezanu,
  • - sól,
  • - pieprz,
  • - posiekany szczypiorek do dekoracji

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Oczyścić kalafiora, grubo posiekać. Zeszklić cebulę razem ze zmiażdżonym czosnkiem w dużym rondlu. Dodać kalafior i bulion, gotować aż kalafior będzie się rozpadał. Zmiksować na gładkie puree.

 Parmezanowe chipsy:

 Wyłożyć blachę papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Rozłożyć starty ser jedną warstwą w kółkach, po 3-4 cm lub w jednym arkuszu, do połamania. Piec przez około 10 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na pięć minut, dopiero potem odlepić od foli/papieru. Udekorować każdą miskę zupy i posypać szczypiorkiem.

 * % wskazanego dziennego spożycia (GDA), określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.

** wartość odżywcza wykazana dla jednej porcji.

 Przepis przygotowała dietetyk Alicja Kalińska - od 14 lat, jako jedyna w Polsce, wraz ze swoim zespołem rozwija amerykańską metodę setpoint. Autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy