Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kremowa z kurczakiem i cukinią

Zupy są dobre dla osób w różnym wieku. Pamiętajmy, aby je jeść choć raz dziennie.

Składniki

  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 selera
  • 1/2 kalafiora
  • 1 pietruszka
  • 1 limonka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1/2 cukinii
  • 1 pierś kurczaka
  • 800 ml bulionu
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól, biały i czarny pieprz, gałka muszkatołowa

1. W rondlu rozpuść masło. Zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek oraz pokrojoną w plasterki białą część pora. 

Reklama

2. Dodaj obrane i pokrojone: pietruszkę, selera oraz różyczki kalafiora. Smaż, mieszając, przez kilka minut. Przełóż do garnka. Na resztce tłuszczu podsmaż umytą i pokrojoną pierś kurczaka i cukinię. Odłóż na bok. 

3. Pozostałe warzywa zalej gorącym bulionem. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem, imbirem, odrobiną soku z limonki oraz gałką muszkatołową. Gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodaj mleko i zmiksuj. 

4. Rozlej gorącą zupę do miseczek. Na każdej ułóż porcję kurczaka i cukinii.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje