Reklama

Reklama

Kremlowska sałatka z kapusty

Ponoć była ulubioną sałatką Leonida Breżniewa. Z całą pewności teraz robi w Rosji prawdziwą furorę. Ma sprawdzać się wyjątkowo dobrze w czasie ostrych rosyjskich zim, kiedy to dostarcza szeregu składników niezbędnych dla wzmocnienia odporności.

Składniki na marynatę

  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 15 łyżeczek cukru
  • ¾ szklanki oleju roślinnego
  • Pół szklanki octu

Składniki na sałatkę

  • 1 kg białej kapusty
  • 2 buraki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki

Wodę, sól, cukier i olej należy zagotować i dodać ocet. Skręcić ogień. Kapustę posztakować, warzywa pokroić, najlepiej w cienkie słupki. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać marynatą, wymieszać, a kiedy całkowicie ostygnie, wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Po dwóch dniach sałatka jest gotowa do spożycia.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje