Przejdź na stronę główną Interia.pl

Krem ze szpinaku

Składniki

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany 18 proc. lub jogurtu typu
  • greckiego
  • 3-4 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Liście szpinaku dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz a następnie odetnij twarde łodyżki. Duże liście posiekaj, a jeśli używasz szpinaku baby, pozostaw je w całości. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj.

Zagotuj bulion. Na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulę; mieszając, smaż aż stanie się szklista. Następnie dodaj posiekany czosnek. Mieszając, smaż krótką chwilę (uważaj, by czosnek się nie przypalił, bo stanie się gorzki). Dodaj szpinak, smaż 2-3 min, mieszaj. Przełóż do garnka z bulionem, dodaj ziemniaki. Gotuj na średnim ogniu ok. 15 min. Bulion przecedź.

Warzywa rozdrobnij blenderem na gładki mus. Stopniowo dolewaj bulion aż do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Przelej do miseczek. Podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu.

Zobacz także:


Reklama

Reklama