Przejdź na stronę główną Interia.pl

Krem z pora z wędzonym łososiem

Składniki

  • 3 duże pory (tylko biała część)
  • 3 łyżki masła
  • 2 średnie ziemniaki
  • 150 ml białego wina
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone
  • 3 plastry wędzonego łososia
  • ziarna czarnego sezamu
  • 1 łyżka oliwy
  • po szczypcie gałki muszkatołowej,
  • soli, pieprzu, cukru i słodkiej papryki
  • 2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

Reklama

1. Pory dokładnie oczyść. Odłóż zielone części, a białe pokrój w grube plastry. Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.

2. W garnku rozgrzej masło i wrzuć pory. Dopraw solą i szczyptą cukru. Smaż przez około 3-4 minuty.

3. Wlej wino i duś, aż odparuje część płynu. Wrzuć ziemniaki, rozmaryn i zalej bulionem. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

4. Usuń gałązki rozmarynu. Dodaj mascarpone, dopraw i zmiksuj. Nalej zupę do bulionówek. Na każdej ułóż porcję łososia. Przed podaniem posyp papryką i sezamem.

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje