Reklama

Krem z pora: Idealny na odkwaszenie organizmu

Ta zupa jest dietetyczna, lekkostrawna i zasadotwórcza. Dlatego warto ją jeść raz w tygodniu.

Czas przyrządzenia: 50
Składniki dla: 6

Składniki

  • 500 g porów (tylko białe części)
  • 150 g ziemniaków
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 300 ml
  • gęstej śmietany
  • sok z połowy pomarańczy
  • 30 g masła
  • sól
  • pieprz czarny

Przygotowanie
Pory starannie myjemy i kroimy na cienkie plasterki, a obrane ziemniaki w małą kostkę. Masło roztapiamy. Wrzucamy pory oraz szczyptę soli. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.

Do porów dodajemy ziemniaki, mieszamy. Dusimy trzy minuty, po czym wlewamy bulion i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Gotujemy 20 minut. 

Do zupy dodajemy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Zupę miksujemy np. blenderem na gładki krem. 

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Dowiedz się więcej na temat: zupa | por | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy