Reklama

Reklama

Krem z pieczonych ziemniaków z boczkiem, szczypiorkiem i serem cheddar

Rozgrzewający, gęsty krem ziemniaczany z serem cheddar.

Składniki

  • kilogram upieczonych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • litr wywaru z kurczaka
  • 80 g wędzonego boczku
  • cebula
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 70 g sera cheddar
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na suchej patelni do uzyskania chrupiących skwarków. W garnku rozgrzewamy masło z olejem. Smażymy pokrojoną cebulę z czosnkiem na złoty kolor. Następnie dodajemy pieczone ziemniaki. Po 4 minutach wlewamy bulion. Gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę przelewamy do kielicha blendera. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy krem podajemy z kwaśną śmietaną, serem cheddar, skwarkami z boczku oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje