Reklama

Reklama

Krem z pieczonej dyni z imbirem i rozmarynem

Aromatyczna zupa.

Składniki:

dynia, 1 kg

Reklama

imbir, 5 g

rozmaryn, 1 duża gałązka

czosnek, 2 ząbki

oliwa z oliwek, 2 łyżki

jogurt naturalny, 2 łyżki

pieprz do smaku

Wykonanie:

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę, po czym przekładamy do miski. Rozmaryn, imbir i czosnek dokładnie siekamy, mieszamy z oliwą, pieprzem i dodajemy do dyni. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Pieczemy w temperaturze 200 st. C około 20 minut. Po upieczeniu miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Jeżeli krem będzie za gęsty, można dolać odrobinę wody. Gotowy krem przelewamy do talerzy. Do każdej porcji dodajemy łyżkę jogurtu. Dekorujemy małą gałązką rozmarynu.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje