Reklama

Krem z pieczonej dyni z imbirem i rozmarynem

Aromatyczna zupa.

Składniki:

dynia, 1 kg

imbir, 5 g

rozmaryn, 1 duża gałązka

czosnek, 2 ząbki

oliwa z oliwek, 2 łyżki

jogurt naturalny, 2 łyżki

pieprz do smaku

Wykonanie:

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę, po czym przekładamy do miski. Rozmaryn, imbir i czosnek dokładnie siekamy, mieszamy z oliwą, pieprzem i dodajemy do dyni. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Pieczemy w temperaturze 200 st. C około 20 minut. Po upieczeniu miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Jeżeli krem będzie za gęsty, można dolać odrobinę wody. Gotowy krem przelewamy do talerzy. Do każdej porcji dodajemy łyżkę jogurtu. Dekorujemy małą gałązką rozmarynu.

Reklama
materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy