Reklama

Krem z pasternaku

Pyszna zupa z mięsną wkładką.

Składniki

  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • szczypta cukru
  • 400 g pasternaku
  • 1 łyżeczka masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 150 g mielonej wołowiny
  • 4-5 gałązek oregano
  • 1 łyżeczka śmietany Kremówki
  • 300 ml mleka

Z cytryny

wycisnąć sok. Cebulę i pasternak

obrać, pokroić w kosteczkę. W

garnku rozgrzać masło. Zeszklić

na nim cebulę. Dołożyć pasternak.

Krótko razem podsmażyć

na dużym płomieniu. Podlać bulionem.

Przyprawić do smaku

solą, pieprzem i 2 łyżkami soku

z cytryny. Gdy zupa zawrze,

zmniejszyć płomień, gotować pod

przykryciem jeszcze 30 minut. 

Na patelni rozgrzać olej. Zrumienić

na nim mielone mięso. Doprawić solą i pieprzem.

Trochę oregano odłożyć do dekoracji,

resztę posiekać i wymieszać

Reklama

z mięsem. Zupę zmiksować

na gładko. Wymieszać ze śmietaną

i mlekiem. Ponownie podgrzać

i przyprawić do smaku solą,

pieprzem, cukrem oraz pozostałym sokiem z cytryny. 

Gotową zupę rozlać.

Do każdej porcji włożyć

trochę mięsa. Udekorować oregano i ew. plasterkami pasternaku zrumienionymi

wcześniej na maśle.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy