Reklama

Krem z dyni

Dynia jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Przygotujesz z niej wiele fantastycznych potraw.

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 łyżka słodkiej papryki i curry
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru i ostrej papryki
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Z dyni usuń pestki. Pokrój w plastry. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C. Usuń skórkę i pokrój na mniejsze kawałki. 

2. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę. Wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przeciśnięty czosnek, oprósz curry. Smaż ok. 5 min. Przełóż do garnka z gorącym bulionem. Gotuj ok. 20 min. Dodaj dynię, gotuj 5 min. Rozdrobnij blenderem. Wlej śmietankę, podgrzej. Dopraw słodką i ostrą papryką, imbirem, gałką, solą i pieprzem.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy