Reklama

Krem z dyni

Dynia ma niewiele kalorii, za to mnóstwo cennych składników odżywczych.

Składniki

  • 500 g miąższu dyni
  • 250 g ziemniaków
  • 25 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1-2 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
  • 1 pomidor
  • 1 szklanka mleka
  • pieprz czerwony

Dynię oraz obrane ziemniaki pokrój w kostkę. 

Rozpuść w garnku masło. Zeszklij pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj dynię i ziemniaki. Dopraw solą, wsyp kurkumę, dodaj imbir. Smaż, mieszając przez ok. 5 min. 

Wlej gorący bulion, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.

Pomidora sparz, obierz i pokrój na ćwiartki. Dodaj do zupy. Gotuj do miękkości warzyw. Przestudź, dodaj mleko i zblenduj.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy